Catering to coś więcej niż posiłek

Wiele osób ma niedobre wspomnienia dotyczące dań wyniesione z zabaw, w których brali udział. Zraziło ich np. oziębłe pożywienie lub obsługa, która traktowała gości w sposób pomijający na tyle mocno, że wyleczyli się z zabaw na dłuższy czas odsługiwanych przez przedsiębiorstwa cateringowe.
Tego typu imprezy, gdzie za obsługę gości odpowiada firma do tego zatrudniona ma swoją specyfikę. Jest to rodzaj obsługi, w której znaczący jest każdy punkt, a tych punktów jest wiele. Bo firma cateringowa, która zechce zaistnieć branży gastronomicznej, musi dopełniać należyte warunki i zaplecze, które pozwoli na skuteczną obsługę klientów.

Zacznijmy drobiazgową analizę od zaplecza. Ujmijmy to tak, bez tego nie ma sensu wchodzić w branże cateringową. Zaplecze to przede wszystkim przestronny lokal, najlepiej w rejonie, które ma proste połączenie z pozostałością miasta. Tego typu usługi charakteryzują się tym, że posiłki muszą być gorące i na czas. Nie można sobie pozwolić na to, że kierowców jakiejś firmy pochwycą korki w momencie dowozu do klienta. Spóźnienia z dowozem posiłków mogą być dla firmy jak to się kolokwialnie mówi gwoździem do trumny. Czas to pieniądz, a w tej branży czas gra główną rolę.catering rzeszów

Catering to nie tylko dowóz pokarmów, to także obsługa zabaw i wszelakiego rodzaju pleneru. Taki catering wymaga od firmy sporego personelu, no niestety tego się nie da obsłużyć w dwójkę czy w trójkę. Na przykład impreza w plenerze wymaga od firmy cateringowej kilku podstawowych elementów, które powinny się znajdować w ich magazynach. Namioty to taki ” drobny element”, bez którego plener się nie odbędzie. Do tego dołóżmy jeszcze jakże podstawowe wyposażenie: stoliki, krzesła, obrusy, talerze, sztuczce no i ludzie. Rola personelu jest to tu nie do przecenienia. No bo kto wszystko rozłoży, nakryje i poda. A po imprezie trzeba posprzątać ( doświadczałem wiele firmy cateringowych, które nie troszczyły w odpowiedni sposób o swoich pracowników. Nie doceniony i nie wystarczający sposób jest chwalona ich robota, to od razu przekłada się na obsługę podczas imprezy).
Dochodząc do końca, dobry catering, to taki, który ma posiłki o odpowiedniej temperaturze, uprzejmy personel a także są zawsze na czas.

 



This entry was posted on piątek, Luty 24th, 2012 at 14:50 and is filed under Biznes. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

  • No related posts found.

Comments are closed.

Sorry, the comment form is closed at this time.


Luty 2012
P W Ś C P S N
« Sty   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829