Moda restauracyjna idzie obecnie coraz bardziej w kierunku wschodu. Jeszcze kilkanaście lat temu, gdy restauracji było w naszym kraju znacznie mniej, królowały lokale o ogólnej kuchni. Później pojawiały się restauracje serwujące specjały kuchni włoskiej, francuskiej. Dziś coraz popularniejsze są lokalem serwujące dania indyjskie, tajskie oraz inne, jeszcze bardziej egzotyczne.
Ma to związek z poszukiwaniami przez nas odmiany, a często nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak słabo znamy rodzime specjały. Kuchnia staropolska jest wspaniałą mieszaniną naturalnych smaków i składników, które każdemu przypadną go gustu. Szczególnie warta polecenia może być kuchnia regionalna. Restauracje Katowice uraczą nas specjałami ze Śląska, w Trójmieście spróbować kuchni kaszubskiej, a w Zakopanem góralskiej. Każda z nich ma swoje specjalne przysmaki, niekiedy nieznane zupełnie w innych regionach.
Kuchnia staropolska jest szczególnie smakowita ze względu na aromatyczne przyprawy. Wiele świeżych dodatków oraz naturalnych składników powoduje, że przyrządzone w ten sposób dania maja niezapomniany smak. Jeśli dodatkowo restauracja jest urządzona w staropolskim stylu, to spędzimy w niej niezapomniane chwile.
Taki styl karczm oraz zajazdów, w których podawane są regionalne i staropolskie specjały można spotkać szczególnie przy różnego rodzaju trasach. O ile restauracje w Katowicach także coraz częściej są urządzane w tym stylu, to przy głównych drogach można ich znaleźć znaczenie więcej. Gdy podczas dłuższej podróży zgłodniejemy, warto odwiedzić jeden z takich lokali. Staropolska restauracja ugości nas jak dawnych czasach, najczęściej dużymi porcjami niezwykle pysznych dań. W końcu jak mawia przysłowie: „czym chata bogata”.