Dwa rodzaje frytownic

Frytki, kurczak, ryby, owoce morza, jak również warzywa ? to wszystko można w mgnieniu oka a także odpowiednio przygotować wykorzystując frytownicę. Dania smażone w głębokim oleju zyskują dzięki temu szczególny smak, są chrupiące z zewnątrz a ponadto delikatne wewnątrz, co nie jest możliwe do osiągania w przypadku smażenia na patelni albo w piekarniku. Idealna frytownica okaże się zatem skarbem w każdej kuchni, dzięki której w kilka chwil uda się przygotować przepyszne danie dla calutkiej rodziny.

Na rynku można trafić na różne modele frytownic. Osiągalne są tak samo takiego typu do użytku domowego, jak i profesjonalnego, takie które wyróżniają się ogromniejszą siłą i pojemnością. Wielkim powodzeniem cieszą się takiego typu typy, gdzie frytki moglibyśmy upiec na łyżce oleju, choć również typowe frytownice z pojemnikami na olej, także są przeważnie wybierane. Cóż zakupić, ażeby być w kompletnie zadowolonym?

Frytownica gastronomiczna ? w lokalach, barach szybkiej obsługi i odmiennych miejscach, gdzie powinniśmy przygotować frytki błyskawicznie a także w dużych ilościach, najlepiej sprawdza się takowego gatunku model. Okaże się też idealny dla tych, którzy pragną w domu błyskawicznie przygotować często spore liczebności smażonych w głębokim oleju potraw.

Frytownice domowe ? one natomiast nadają się głównie wówczas, gdy nie zamierzamy częściej przyrządzić dużej ilości zasmażanych dań w głębokim tłuszczu. W tym przedziale znajdują się również współczesne frytownice do smażenia na bardzo małej ilości oleju. Miewają one odmienne parametry niż frytownice gastronomiczne, ale też nie potrzebują tak dużej mocy bądź objętości, kiedy przyrządzamy obiad dla paru osób. Jednak mając większą rodzinę, która przepada za frytkami, rozsądniej wybierać typy profesjonalne.

Jak prezentują się typy, w których moglibyśmy smażyć przepyszne chrupiące frytki na 1 łyżeczce tłuszczu? Przede wszystkim nie są to zwyczajowe frytownice z misą na olej, lecz mają one zainstalowane osprzęty do wytwarzania gorącego powietrza, które także jest w stanie przygotować witalne, dietetyczne frytki, ale także inne rodzaje dania. Posiadają one przy tym odmienny smak, jednak często określany jest jako lepszy. Sporo dzieje się bez wydzielania ostrego zapachu oleju, jednakże wadą takich frytownic jest to, iż przygotowanie dań pochłania sporo czasu. Na upieczenie mrożonych frytek, potrzeba przeznaczyć przeważnie pół godziny, zaś na te ze świeżych ziemniaków chociażby 50 minut.

Szablonowe wzory to szybsze przygotowywanie potraw, lecz również konieczność kupna oleju. Biorąc jednak pod obserwację jego koszty zużycia prądu elektrycznego, to koszta na eksploatację są identyczne w typach tradycyjnych jak i owych opisanych wcześniej.

 



This entry was posted on poniedziałek, Maj 20th, 2013 at 11:43 and is filed under Gastronomia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

  • No related posts found.

Comments are closed.

Sorry, the comment form is closed at this time.


Maj 2013
P W Ś C P S N
« Kwi   Cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031