Niektóre spośród firm cateringowych tylko w nazwie mają catering a tak naprawdę nic wspólnego z nim nie mają oferując usługi niskiej jakości. Na początku należy sobie uświadomić, że catering jest usługą wykonywaną na naszą rzecz przez firmę specjalizującą się w tego rodzaju usługach. Firma oferująca catering warszawa powinna posiadać własne zaplecze gdzie przygotowuje posiłki (a z tym jest różnie), materiały oraz transport (najlepiej z chłodnią).
Warszawa jest rynkiem na którym działa wiele firm oferujących usługi cateringowe ale aby wybrać dobrą firmę należy dokładnie sprecyzować czego oczekujemy.
Jedną z ważniejszych rzeczy jest odpowiedni dobór dań na przyjęcie. Potrawy wybiera się biorąc pod uwagę ilość gości będących na przyjęciu, rodzaj przyjęcia np. wesela warszawa oraz porę roku. Zimą zazwyczaj wybiera się potrawy smażone, wędzone, duszone z mniejszą ilością delikatnych przystawek i sałatek. Natomiast latem mniej dań smażonych oraz gorących a więcej sałatek i przystawek.
Kolejną rzeczą mającą duży wpływ na jakość cateringu jest ?oprawa? podawanych potraw. Stoły powinny być ubrane w łagodnych kolorach. Dobrze także wyglądają zdobione świeczniki rozstawiane pomiędzy potrawami. Potrawy powinny być przystrojone zgodnie z zasadami profesjonalnego ozdabiania potraw. Ostatnim istotnym elementem mającym wpływ na końcowy efekt jest obsługa. Personel obsługujący chrzciny powinien przede wszystkim zaspokajać oczekiwania gości podając posiłki, usuwając zabrudzenia, zbierając brudne naczynia, musi być w każdym miejscu imprezy, a jednocześnie pozostawać na uboczu.